Skriva låtar

Var börja?

1. Ett bra sätt att börja är med texten.

2. Välj ackord bland ackord progressionerna här nedan. För variationens skull kan man ha olika ackordsrundor i versen och refrängen. Det funkar dock bra med samma om Ni vill det, massor av låtar innehåller samma ackordsrunda genom hela låten. Men melodin i versen och refrängen bör dock vara olika för att ge refrängen en tydlig karaktär.

3. Försök sjunga texten till ackorden. Då växer en melodi fram. Kanske behöver Ni ändra i texten för att den ska passa in i melodin. Tänk på att pröva och ompröva era idéer!

4. Blev det bra? Tänk till. Hur är karaktären och känslan i låten? Är tempot bra? Känns låten bra? Lägg nu till eventuella andra instrument som Ni tänkt ha med. Hur funkar låten nu? Behöver Ni ändra på något? Tänk på den musikaliska helheten och uttrycket i låten!

Att skriva en text

1. Bestäm tema/ämne. T.ex : Kärlek, vänskap, rädslor, sommar/höst/vinter/vår, att må bra, att stärka självförtroendet, ett minne, en upplevelse, natur, miljö, miljöförstöring, skolan, fred, människovärde, utrotning, rasism, värderingar, onska, godhet, en hyllning till någon, en osannolik historia, husdjur, andra djur, en saga, en film, en dröm/fantasi, bilar, livsmål, önskningar, något intresse, detta vill vi ska hända, detta får inte hända, längtan till att sluta skolan.

2. Bestäm tex. om det ska vara på svenska eller engelska? Vem, vad handlar låten om? Jag, Vi, Hon, Han eller Hen-form? Vilken tid? Dåtid, Nutid, Framtid? Är det en berättelse eller om känslor, åsikter…? Påhittat eller verklighet?….

3. Skriv en vers utifrån det Du bestämt dej för. Vad är viktigt? Utgå från det och skriv en Refräng, en enkel och lätt att komma ihåg, som tar tag och lätt fastnar.

Popackord

Lillfinger och ringfinger är alltid på samma strängar, ”fastklistrade”. Popackorden är användbara till alla möjliga låtar.
De gör det också lätt att skriva egna låtar, det blir liksom alltid snyggt och poppigt, hur man än gör.

Gitarrackordtabell, längst ner på sidan–>

Några vanliga pianoackord
Mer info hur du tar olika dur-och mollackord –>

Skriva låt

Skriva en barnlåt i C-dur–>

Eget Skapande–>

Vilka instrument i vilken låtdel?

När du planerar din låt så fundera på när instrument ska spela i din låt. Gör en gärna en plan där du skriver som i exemplet här till vänster med instrumenten i vänster kolumn och låtens delar, Intro Verser, Refräng osv. Skriv ut–>

Ackordföljd

Placera ackorden i din låt i önskad ordning i en liknande mall.

Skapa i garageband

GB Lathund–>
Garageband med Loopar–>
Smart Drums i GB–>
Smart Piano i GB–>
Ljudinspelaren i GB–>

BandLab

Grundkurs i BandLab –>
Bandlab -Gratis program online–>

Skriva en hit?

Kompositörer har genom åren lånat från andra…

How to write a hit -in 3 steps–>
1. Hitta en känd klassisk låt
2. Behåll kärnan i låten, förenkla och ändra rytmiseringen
3. Lägg till text.

Skriva en egen låt –> 2020
Skriva en egen låt –> 2012

Notskrivning

Noteflight –>

Inspireras!

Jonah Nilsson från Dirty Loops – Hur han spelade in Bad –>