Form

De allra flesta musikaliska stycken/låtar är indelade i mindre beståndsdelar. När man pratar om dessa mindre beståndsdelar så talar man om stycket/låtens form.

INTROInleder låten, oftast instrumental, oftast ganska kort.
VERSFörekommer flera gånger i låten, innehåller sång, oftast olika text i de olika verserna. Versens funktion är att föra händelseförloppet eller historien framåt. Versens innehåll föranleder texten i refrängen.
REFRÄNGFörekommer flera gånger i låten, innehåller sång, oftast är det samma text i alla refränger för att man ska komma ihåg den. Refrängen ska gärna innehålla en ”hook” – en krok. En bra ”refräng-hook” gör att lyssnaren känner igen, kommer ihåg och förhoppningsvis gillar låten. Sångens titel är ofta hämtat ur refrängens text.
BRYGGAFörekommer flera gånger i låten, innehåller oftast sång och ofta med samma text, fungerar som uppbyggnad till refrängen därav kallas delen pre-chorus på engelska vilket kanske egentligen är mer logiskt.
BREAKStopp i kompet, kan vara bara melodi, sång eller tal tills kompet kommer in igen.
MELLANSPELKan förekomma noll till flera gånger, oftast instrumental (kan vara likadant som introt), kommer gärna efter refrängen inför nästa vers.
STICKFörekommer endast en gång, efter ca 70% av låtens längd. Del som sticker ut. Oftast med ny text, ny melodi och nya ackord för att bryta av och förnya låten. 
SOLOKommer ofta i samband med eller istället för sticket. Är till för att förnya och höja intensiteten i låten och är också ett sätt för gitarristen, keyboardisten eller vem det nu må vara att ta fokus från sångaren en stund och visa upp sin skicklighet.
OUTROFörekommer bara en gång, i slutet på låten, oftast instrumental. En variant på outro är en ”fade out” när musiken tonas ut i slutet.

Chvrches- Bury It –>
Donna Summer – “I Feel Love” –>

Shania Twain- Don´t Impress me much–>
UPPGIFT FORM- Don´t Impress me Much–>
Darin- En bädd av Rosor–>
UPPGIFT FORM- En bädd av rosor–>
Analysera av favoritlåt–>

HipHop faller lite utanför den klassiska popmallen:
A tribe called Quest- Award Tour –>

Drum´n Base -ännu mer skild från ovan:
Photek – “Ni – Ten – Ichi – Ryu” –>

Inspiration, lån eller stöld

Plagiat (från latin: plagium, människorov). Oredovisad imitation eller kopiering av ett verk som framställs som egen skapelse, litterär, vetenskaplig eller konstnärlig »stöld«.

ABBA – Gimme, Gimme –>
Madonna – Hung Up –>

Gloria Gaynor – I will survive –>
Robbie Williams- Supreme –>

Pachelbel -Canon in D –>
Maroon 5 -Memories –>

aha- Take on me –>
The Weeknd – Blinding Lights –>

Eiffel 65 – Blue –>
Nea- Some day –>

Håkan Hellström – Oj oj, 44 låtar...–>

Enligt en grov beräkning gjord av kompositören Lee Pritchard finns det nämligen cirka 80 miljarder kombinationer av noter och toner som kan göras under tre minuter och fram till 2017 hade mänskligheten “bara” lyckats skapa ungefär 130 miljoner låtar. 

Marvin Gaye – Got to give it up –>
Robin Thicke – Blurried lines –> En låt stöld som 2015 kostade Thickes 63 miljoner kr
Likheterna –>

Att skriva en Pop låt–>
Att göra en egen låt 1 –>
Att göra en egen låt 2 –>